HIRDETÉS

A szerelem tényleg csak kémia?

Az oxitocin nevű hormon felelős monogám kapcsolatainkért, a vonzalom érzete is innen ered.
 Mitől marad szerelmes az ember? A Bonn Egyetem orvosi kutatócentrumában felfedezték azt a biológiai mechanizmust, ami a párok közti vonzalmat idézi elő.
Amikor oxitocint (olyan hormont, ami az izomműködésben, és a szülés megindításában játszik szerepet, valamint csökkenti az agyban a fájdalomérzetet) juttattak a férfiaknak szervezetébe és a partnerük képét mutatták nekik, ez a hormon az agy bizonyos területét stimulálta, növelve a parner iránt érzett pozitív kötődést és megerősítve a monogámiát.
A monogámia egyébként nem jellemző az emlősök körében, de az emberi faj kivételt képez. A Homo sapiens egyedei közül soknak csak egy szerelmi kapcsolata van, pontosan ezért akarták már hosszú ideje kideríteni, mi lehet az a láthatatlan erő ami hűségessé teszi a párokat.
"A kötődés fontos része az oxitocin hormon, ami az agy bizonyos részén termelődik", mondta dr. René Hurlemann, a Bonn Egyetem vezető fiziológusa. Dr. Hurlemann irányításával zajlott a kísérlet, amely során a kötődésért felelős hormon hatásait vizsgálták.
A kutatók 40 heteroszexuális férfinek mutattak partnerükről készült képeket, majd más nőkről készített fényképeket összehasonlításképp. Az oxitocint orrspray formájában kapták, de volt, akinek placebót adtak. Mikor a kísérleti alanyok oxitocint kaptak a placebo helyett, bizonyos agyi területek aktivitása jelentősen megnőtt a partnerükről készült fénykép nézése közben, és sokkal vonzóbbnak látták őket, mint a többi nőt.
A kutatók kijelentették, pusztán a szimpatikus külső látványa nem elég ahhoz, hogy aktivizálja az agyi központokat. Ehhez sokkal szorosabb kapcsolat szükséges: olyan kötődés, amit csak az egymást szerető pároknál figyeltek meg. 
forrás: sciencedaily.com